Kako funkcionišu slušni aparati i koje su njihove funkcije?
Koliko koštaju slušni aparati
Koliko su koštali slušni aparati koje (ni)ste kupili?
18/08/2016
Widex UNIQUE slušni aparati
Kako smo u Widex-u napravili najbolji slušni aparat?
09/09/2016

Kako funkcionišu slušni aparati i koje su njihove funkcije?

Widex slušni aparati

Iza svoje školje, slušni aparati imaju sitne procesore – mikrokompjutere koji neumorno rade kako bi vam u svakom momentu pružili najkvalitetniji mogući zvuk. Pitate li se kako nastaje taj zvuk i otkud on dolazi? Slušni aparat čini pet ključnih komponenti, a kako one funkcionišu pročitajte u nastavku.

Osnovni dijelovi slušnog aparata

Sve počinje od mikrofona koji u slušnom aparatu “hvata” zvuk i šalje ga do pojačala. Pojačalo, zatim procesira zvuk tako što pretvara analogni u digitalni signal. Zvuk potom odlazi do prijemnika, koji ga šalje do vašeg uha da bi se stvorio najpriorodniji mogući zvuk koji vam olakšava svakodnevnicu.

  • MIKROFON: Mikrofon omogućava slušnom aparatu da “pokupi” sve zvukove izvan uha. On može biti višesmjerni – osjetljiv na zvuk iz svih smjerova i jednosmjerni – osjetljiv na zvuk samo iz određenog smjera.
  • POJAČALO: Pojačalo obrađuje i pojačava signal iz mikrofona i prilagođava ga vašim individualnim potrebama i gubitku sluha. Ovo omogućava da zvukovi koje čujete nisu iskrivljeni, odnosno da ne dolazi do distorzije. Također, pojačalo sadrži većinu slušnih elektroničkih komponenti i sklopova u mikročipu.
  • MIKROČIP: Čip predstavlja centralni nervni sistem vašeg slušnog aparata. Unatoč svojoj mikro veličini, čip je nevjerovatno snažan i obavlja sve – od obrade signala do bežične komunikacije. On slušnom aparatu omogućava da bude tako malih dimenzija i da koristi manje energije.
  • PRIJEMNIK: Prijemnik ili zvučnik pretvara električni signal u zvuk i šalje ga u uho. Koliko zvuka će prijemnik poslati zavisi od veličine uha. Teži gubici sluha često će zahtijevati slušni aparat nešto većih dimenzija. Uz prijemnik dolaze i blokatori vlage i cerumena, koji onemogućavaju da vlaga i cerumen dospiju u slušni aparat.
  • BATERIJA: Pokretači slušnog aparata – baterije, omogućavaju da vaš slušni aparat radi. Koliko će snage trošiti pojedini slušni aparat zavisi od njegove veličine, funkcija u aparatu koje su uključene, kao i načina na koji se aparat koristi.

Više informacija o karakteristikama i funkcijama koje posjeduju slušni aparati potražite u Widex centrima u Bosni i Hercegovini.