Koliko su koštali slušni aparati koje (ni)ste kupili?
7 Simptopma oštećenja ili gubitka sluha
7 simptoma oštećenja ili gubitka sluha
11/08/2016
Widex slušni aparati
Kako funkcionišu slušni aparati i koje su njihove funkcije?
30/08/2016

Koliko su koštali slušni aparati koje (ni)ste kupili?

Koliko koštaju slušni aparati

Prije i tokom kupovine slušnog aparata, većina korisnika fokusira se na cijenu aparata – cifru koja stoji pred njima, pri tom nužno ne razmišljajući o oportunitetnom trošku ili cijeni koju plaćaju nemajući ili nenoseći slušni aparat.

Trošak slušnog aparata koji još niste kupili teško je obuhvatiti i brojčano predstaviti, ali on može biti više nego značajan.

Smanjenje kognitivnih sposobnosti

Za početak, slab sluh može značiti smanjene kognitivne sposobnosti. Prema jednom jednom istraživanju, izolacija kao rezultat gubitka sluha može biti povezana sa zaboravljanjem, smanjenom sposobnošću fokusiranja, te slabijom sposobnošću rješavanja problema – pa čak i promjene raspoloženja. Ljudi koji imaju gubitak sluha rjeđe se uključuju u interakciju sa porodicom i prijateljima i stoga manje stimuliraju mozak.

Sa slušnim aparatom imati ćete bolju razvnotežu!

Još jedan trošak kao posljedica nenabavljanja slušnog aparata može biti slaba ravnoteža i povećana opasnost od padova. Uši i ravnoteža usko su povezani, a postoje mnogi dokazi da slušni aparat pomaže pri prevenciji padova, posebno kod starijih osoba. Istraživačke studije National Health organizacije pokazale su da na svakih 10dB gubitka sluha, opasnost od padanja raste čak 1.4 puta.

Tinitus i slušni aparat

Ukoliko ste se ikada pitali “Otkud ovo pištanje i zujanje u mojim ušima?”, možda patite od tinitusa – vrlo čestog i iritirajućeg stanja u kom čujete zvukove poput zujanja, zviždanja ili zvonjenja u ušima. Tinitus se povezuje sa nesanicom i stresom, a može vam učiniti život jako neugodnim. U većini slučajeva tinitus se veže za određeni stepen gibitka sluha, kada mozak nije u mogućnosti da čuje vanjske zvukove, pa stvara svoju sopstvenu buku.

Za tretman tinitusa često se propisuju slušni aparati, kao što su naši aparati iz ZEN porodice, koji su posebno namijenjeni za olakšavanje simptoma tinitusa. Cijena koju plaćate ukoliko na vrijeme ne nabavite slušni aparat u ovom slučaju mogu biti godine i godine bolnog života sa tinitusom.

Koja je zaista cijena slušnog aparata?

Cijena slušnih aparata zavisi od nekoliko faktora koji uključuju tip i nivo vašeg gubitka sluha, model slušnog aparata, tehničke karakteristike, vaše zdravstveno osiguranje, lokaciju, te tip slušnog aparata koji odaberete. Jedina osoba koja vam može dati preciznu cijenu slušnog aparata je vaš stručnjak za sluh. Pročitajte više o cijenama slušnih aparata na Widex.ba stranici: https://widex.ba/cijene/