Gubitak sluha u jednom uhu

ŠTA JE GUBITAK SLUHA U JEDNOM UHU?

Gubitak sluha na jednom uhu, odnosno jednostrana nagluhost (SSD – Single Sided Deafness) je stanje značajnog ili potpunog gubitka sluha u jednom uhu.

Ukoliko imate jednostranu nagluhost, slušni aparat vam može pomoći tako što će prenositi zvuk iz gluhog uha do slušnog aparata u vašem čujućem uhu.


Simptomi nagluhosti u jednom uhu

Simptomi nagluhosti u jednom uhu razlikuju se, ali najčešća je nemogućnost lociranja izvora zvuka.

Na primjer, možete iskusiti poteškoće u razaznavanju odakle dolazi određeni zvuk ukoliko vam dolazi sa vaše "gluhe" strane.

Također, možete iskusiti poteškoće u komuniciranju u društvu i određenim situacijama.

Uzroci nagluhosti u jednom uhu

Nagluhost u jednom uhu može nastati iz niza razloga, a najčešći uključuju:

  • Iznenadna gluhoća
  • Fizičko oštećenje uha
  • Pritisak na slušni živac
  • Problemi u unutrašnjem uhu uključujući infekcije (virusne ili bakterijske)
  • Bolesti kao što su ospice, zaušnjaci i meningitis

CROS SLUŠNI APARATI MOGU POMOĆI

Osobama sa nagluhošću u jednom uhu značajno mogu pomoći slušni aparati.


Slušni aparat koji "prikuplja" zvuk sa vaše gluhe strane i šalje ga do vašeg čujućeg uha zove se CROS slušni aparat. Uz CROS rješenje možete čuti zvukove is a vaše gluhe strane. Ovo je posebno korisno kada se nalazite u izazovnoj situaciji ili sredini za slušanje kao što je bučna prostorija, auto u pokretu ili grupna diskusija.


SLUŠNI APARATI ZA JEDNOSTRANU NAGLUHOST

Svima nam je jako važno da smo u stanju čuti sve zvukove oko sebe. To nam omogućava da komuniciramo jedni s drugima i čini da se osjećamo dijelom zajednice. Ukoliko čujemo dobro, u mogućnosti smo da primamo informacije, kako od drugih ljudi - tako i od našeg okruženja.

Zvuk može biti jako ugodan - kao što je zvuk iz prirode ili muzika, ali može biti i neugodan, odnosno bučan ukoliko je preglasan ili previše neugodan.


Kako se nositi sa gubitkom sluha?

Privikavanje na život sa nagluhošću za većinu korisnika slušnih pomagala je izazov, kako psihički tako i fizički.


Činjenicu da ste manje ili više ovisni o jednom ili dva slušna pomagala, te da je vaš gubitak sluha trajan, ponekad je teško prihvatiti. Također, korisnicima slušnih aparata nerijetko vrlo je neugodno uopšte pričati drugim ljudima o svojim potrebama. Na sreću, postoje razni načini kako se nositi sa izazovom kao što je gubitak sluha na pozitivan način.


Na ovim stranicama možete pronaći praktične primjere i savjete na koji način da održite aktivan život i pored gubitka sluha.