Neprijatno zujanje u ušima ili Tinnitus – da li nešto zaista pomaže?
Digitalni slušni aparat – kako odabrati pravi?
06/02/2017
Koje su prednosti nošenja dva slušna aparata?
05/09/2017

Neprijatno zujanje u ušima ili Tinnitus – da li nešto zaista pomaže?

Tinnitus je stanje o kojem se najmanje govori u domeni sluha i gubitka sluha. Kada je riječ o tinitusu, izobilje je mitova i zabluda sa kojima se osoba mora boriti kako bi savladala ovu prepreku.

Šta je tinnitus?

Jedna od takvih zabluda je da kada jednom dobijete tinnitus, ništa ne možete poduzeti kako bi se stanje ublažilo. Na sreću – istina je potpuno drugačija.

Tinnitus pogađa i do 15% populacije, a opisuju ga razna hronična stanja koja čine da pogođena osoba čuje zvuk i onda kada zvuka nema. Taj zvuk manifestira se kao zujanje, zvonjava, hukanje, zviždanje ili siktanje u ušima i može biti jednostrano ili obostrano.

Tipični tinnitus je pulsirajući (sinhroniziran sa radom srca), ali može biti i povremen. Najizraženiji je u tihom okruženju i bez drugih podražaja, pa se stoga često doima najjačim prije spavanja. Može biti povremen ili trajan. Trajni je tinitus u najmanju ruku dosadan a često i prilično uznemirujući i može dovesti do depresije.

Srećom, teški slučajevi su rijetki, a relativno jednostavno je kod liječnika napraviti audiogram kako bi se isključilo ili potvrdilo ovo stanje.

Kod osoba kod kojih se tinnitus potvrdi, većina tinitusnih tretmana usredotočuje se na ublažavanje tjeskobe koje ovo stanje uzrokuje. Jedan takav program je Widex Zen Therapy ili WZT i podrazumijeva nošenje diskretnog slušnog aparata.

Tinitus program i liječenje

Iako ne postoji specifično liječenje lijekovima niti operacijom, mnogi otkrivaju da pozadinska buka ublažava tinitus i pomaže im da zaspu. Nekima koristi maskiranje tinitusa pomoću slušnog aparata koji stvara blagi zvuk koji prekriva tinitus. Mnogima pomažu i posebni programi liječenja tinitusa. Elektična stimulacija unutrašnjeg uha, kao kod umjetne pužnice ponekad ublažava tinitus, ali je pogodna samo za izrazito gluhe bolesnike.

Widex Zen Therapy nastao je 2012. godine, sastoji se od četiri elementa i dostupan je u svim novijim serijama Widex slušnih aparata.

WIDEX ZEN TERAPIJA

Kombiniranjem edukacije i relaksacije sa bihevioralnim vježbama i strategijama – Widex ZEN terapija nudi olakšanje i mijenja negativnu interpretaciju tinnitusa. Fraktalne tonove (ZEN) u pozadini proizvodi slušni aparat i oni su diskretni, ugodni i posebno dizajnirani za opuštanje.
ZEN program nalazi se u u svim novijim serijama Widex slušnih aparata, a pomaže da se smanji stres i olakšava svakodnevnicu osobama koje žive sa tinnitusom.
Također, za korisnike smart telefona dostupna je i Widex Zen – Tinnitus Management aplikacija za svakodnevnu upotrebu. Možete ju preuzeti na Google Play i App store.

Ukoliko biste željeli saznati više o tinnitusu, posjetite najbliži Widex slušni centar kako bi dobili više informacija.

Ukoliko vi ili vama draga osoba ima simptome tinnitusa ili gubitka sluha, ne oklijevajte i zakažite konsultacije sa Widex stručnjakom za sluh.

Korisni linkovi:

Kako živjeti sa tinnitusom?

Vježbe za pomoć kod tinnitusa

Šta pogoršava tinnitus?