Kako smo u Widex-u napravili najbolji slušni aparat?
Widex slušni aparati
Kako funkcionišu slušni aparati i koje su njihove funkcije?
30/08/2016
Šta je staračka nagluhost i koliko su zaista stare vaše uši?
10/10/2016

Kako smo u Widex-u napravili najbolji slušni aparat?

Widex UNIQUE slušni aparati

Način na koji “treniramo” naš slušni aparat da bi on mogao prepoznati različite zvukovne situacije i zvukove svakodnevno i kako bi adekvatno odgovorio na njih – jeste da ga izložimo svim mogućim situacijama i uvjetima za slušanje.

“Možemo li napraviti još bolji slušni aparat?” je pitanje koje si postavljamo svakodnevno, a odgovor je uvijek isti: vježbom do savršenstva.

Težak je to zadatak, ali neko ga mora uraditi. Za njega je zadužen Widexov inžinjer Jesper Theill. Jesperov tipični radni dan uključuje let za Njemačku, vožnju autobusom i vozom, večeru u pretrpanom restoranu, šetnju šumom, pa čak i obilazak pretrpanog šoping centra – a sve to u ime kvalitetnijeg zvuka.

“Ja sam nešto kao Widex lutka za testiranje sudara – ali za slušni aparat “, kaže Jesper. “Proveo sam nekoliko mjeseci snimajući i bilježeći svaki zvuk koji mi je pao na pamet. A sve to kako bih osigurao da naš slušni aparat funkcioniše baš onako kako treba.”

Testiranje zvukova u stvarnom svijetu

Sve ovo napravljeno je da bi se kreirala jedinstvena Widex biblioteka zvukova – katalog stvarnih zvukova i zvukovnih situacija. Oni nam služe da bi “istrenirali” naš slušni aparat da s lakoćom prepoznaje različite sredine i situacije slušanja. Zvukovi iz ove biblioteke pomogli su pri izradi UNIQUE-a, sistema vrhunskog prepoznavanja zvukova. Zbog toga je UNIQUE slušni aparat u stanju prepoznati i reagovati tačno na određenu zvukovnu situaciju.

“UNIQUE slušni aparat jedinstven je slušni sistem, koji ne samo da prepoznaje da li je riječ o glasnoj ili tihoj okolini, već ocjenjuje stvarnu zvukovnu situaciju i sredinu za slušanje u kojoj se korisnik nalazi. Ovo znači da, ukoliko se nađete u društvu više ljudi, on će znati da se fokusira na govor, a ne na pozadinsku buku, a ukoliko se npr. nalazite u šumi, slušni aparat će se fokusirati na sitnice poput pucketanja lišća pod vašim koracima.

Biblioteka zvukova

Prvi korak ka izradi pametnog UNIQUE slušnog aparata desio se prije 5 godina. Tada je Jesper dobio zadatak da kreira probnu biblioteku zvukova.

“Rekli su mi da prikupim sve moguće zvukovne situacije u kojoj se osoba može naći , npr. dok vozi, kupuje namirnice, jede ili se druži s dragim ljudima.”

Jesper je ovo učinio tako što je i sam nosio dva slušna aparata sa mikrofonima koji su snimali sve što se oko njega dešavalo. Rezultat? Preko 500 zvukova u 100 različitih zvukovnih sredina. Svi ovi zvukovi ušli su u datoteku koju je Widex iskoristio za razvijanje UNIQUE zvučne tehnologije.

Nakon što je UNIQUE slušni aparat testiran, Jesper je dobio još jedan zadatak: da sve ovo ponovi još jednom. Vratio se u šoping centar, avion, auto, na željezničku stanicu i sva druga mjesta na kojima je prethodno snimao kako bi potvrdio da li UNIQUE slušni aparati mogu razumjeti i odgovoiti na sve navedene sredine.

A rezultat? Slušni aparat koji je pametniji nego ikada ranije.

“Kao i sa drugim stvarima u životu, potrebno je jako puno vježbe i treninga da bi se razvio kvalitetan slušni aparat”, kaže Jesper. “Koristeći biblioteku zvukova u stanju smo kreirati slušni aparat koji reaguje na tačno zadatu situaciju slušanja.”

* * Činjenice o UNIQUE slušnim aparatima * *

  • UNIQUE slušni aparat pruža najširi spektar ulaznih zvukova ikada, uz dinamički raspon od 108dB
  • UNIQUE-ova redukcija meke buke i zvukova reducira neželjene meke zvukve. To su zvuci poput brujanja frižidera, dok istovremeno zadržava korisne meke zvukove poput šapata
  • UNIQUE biblioteka zvukova broji više od 500 zvukova iz 100 zvukovnih sredina

Da li vi ili vaša voljena osoba imate problema sa sluhom?

Zanimaju vas UNIQUE slušni aparati ili mislite da bi oni pomogli vašoj voljenoj osobi da bolje čuje? Rezervišite svoj termin danas i provjerite sluh kod najbližeg Widex stručnjaka za sluh!