Diskriminatorni gubitak sluha

DISKRIMINATORNI GUBITAK SLUHA

Kada čujete, ali ne razumijete šta vam se govori.

Šta je diskriminatorni gubitak sluha?

Imati gubitak sluha ne znači samo biti u nemogućnosti da čujete dovoljno jasno. Nekim ljudima poteškoću može predstavljati i nemogućnost slušanja u uskim frekvenzijskim rasponima. To može dovesti do takozvanog "diskriminatorskog gubitka sluha" – pojave da čujete govor, ali ga ne razumijete.


Poteškoće se razaznavanja riječi

Diskriminatorni gubitak sluha podrazumijeva pojavu da mozak i uho neke govorne zvukove uopće nisu u mogućnosti prepoznati, što za posljedicu ima poteškoće razlikovanja imzeđu riječi i govornih zvukova – posebno onih koji se nalaze u neposrednoj blizini jedni drugih.


Prepoznavanje govora

Vaš stručnjak za sluh može izmjeriti vašu mogućnost da prepoznate govor (u procentima) kako bi utvrdio da li imate diskriminatorni gubitak sluha. Procnat pravilno utvrđenih riječi na testu naziva se "rezultat prepoznavanja govora".


Nesigurnost

Nemogućnost prepoznavanja i pogađanja pravih riječi može dovesti do nesigurnosti u vlastitu sposobnost da čujete. Zbog te nesigurnosti osobe sa gubitkom sluha nerijetko se isključe i nisu u mogućnosti da pravilno iskoriste niti preostali sluh.